Magyarország 2023-ban ünnepli egyik legmagasabb rangú kitüntetése, a Magyar Érdemrend századik évfordulóját. A centenárium alkalmából a Magyar Nemzeti Múzeum a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeummal együttműködve egy új kiállítást rendezett, amelyen az érdeklődők több mint 70 rendjelvényben, kitüntetésekkel felékesített öltözetben és híres kitüntetett személyek portréiban gyönyörködhetnek. A tárlat célja, hogy a látogatók a Magyar Érdemrend történetét jobban megismerjék, a legfontosabb kitüntetettekről információkat kaphassanak.

A tárlat egyik fő eleme Hiripi Gyula (1917-1947) gróf Teleki Pál miniszterelnökről készített egész alakos portréja, mely soha sem volt kiállítva még. A festményt Országh Borbála restaurátorművész restaurálta, díszkeretet a Tokaji Képkeret Kft. készítette, melynek költségeit a Trianon Kutatóintézet a Múzeummal történő szakmai együttműködése keretében 2022 évben saját, közhasznú tevékenységéből származó bevételéből finanszírozott és a restaurálás folyamatát nyomon követő filmet készített.

A reprezentatív fotó alapján, a Miniszterelnök halála után készült, egész alakos portré Teleki Pált (1879. november 1. - 1941. április 3.) díszmagyarban ábrázolja. Annyiban tér el a festő a fotótól, hogy az alak jobb kezében nem az öltözet kiegészítéseként hordott tollaskucsma van, hanem az ún. „vörös térképen” nyugszik, ami Magyarországot mutatja 1910-es népességének nemzetiségek szerinti eloszlásával. (a magyar nemzetiség vörös színnel van ábrázolva) Teleki Pál 1909–1913 között a Magyar Földrajzi Intézet nevű kiadóvállalat tudományos igazgatója volt, a térképet többekkel készítette az 1918-as őszi párizsi békekonferenciára.

A Trianon Kutatóintézet és 15 éves folyóirata, a Magyar Örökség-díjas Trianoni Szemle győri bemutatkozásán Szidiropulosz Archimédesz főszerkesztő, alapító elnök, Sipos Endre szerkesztő és Werner Krisztina rádiós újságíró beszélgetésében szó esett a Szemle elindításának meghatározó személyiségeiről, a harag és részrehajlás nélküli, tisztességgel végzett másfél évtizedes csapatmunka eredményeiről. 

A beszélgetésbe bekapcsolódott Hefter László, az MMA rendes tagja, a Győri Regionális Munkacsoport elnöke is, akivel a 2023 évi Különszámának egyik interjúja készült.

A Trianon Kutatóintézet Közhasznú Alapítvány 2023. június 12-én hétfőn 17 órától az "Élő folyóirat est" keretében mutatja be a Magyar Művészeti  Akadémia Irodaházában (Budapest VI. ker., Andrássy út 101.) 2023 évben megjelenő két dupla terjedelmű Különszámát. 

A megjelenteket Vári Fábián László, Kossuth díjas költő, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, az MMA Irodalmi Tagozata tagozatvezetője köszönti. Az est moderátora: Csűrös Csilla újságíró, rádiós szerkesztő

Közreműködnek: Szidiropulosz Archimédesz főszerkesztő, Kolczonay Katalin olvasószerkesztő, dr. Medvigy EndreDomonkos LászlóSipos Endre, a Trianoni Szemle folyóirat szerkesztői, valamint Gy. Szabó András és Dóka Andrea előadóművészek.

Zenei közreműködő: Prof. Dr. Varga Laura, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar Fafúvós Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, az MMA köztestületi tagja.

A könyv a szerző 2017-2019 között írt, s a Trianoni Szemlében megjelent esszésorozatát tartalmazza. A kötet előszavát Szidiropulosz Archimédesz a folyóirat főszerkesztője írta.

Az első fejezetben megismerkedünk a hazugság hét típusával, mely valójában hét stációnak felel meg. A következő fejezetekben ezek a kérdéskörök kerülnek újra és újra terítékre: társadalmi létünk különböző szeletéről, különböző nézőpontból szemlélve.

Az Olvasó megismerkedhet az erkölcsi világrend elleni háborúval, a történelmi eszmék sorsával, a hamis meggyőződés természetrajzával, nemzeti identitásunk alapkérdéseivel, a szerző által vázolt érték- érzés elmélettel, az igazság feltárásának szükségszerűségével. Az utolsó fejezetben Konrad Lorenz fél évszázaddal ezelőtt született gondolatai nyomán az emberiség nyolc halálos bűne kerül terítékre. Mi változott 50 év alatt?

 

A 40. könyvheti dedikációt megelőző kötetlen beszélgetésen Sipos Endre, Szidiropulosz Archimédes és Pécsi L. Dániel vett részt.

A Trianon Kutatóintézet Közhasznú Alapítvány 2023. június 5-én hétfőn 18 órától mutatja be a Klebelsberg Kastélyban (Budapest II. kerület, Templom u. 12.) 2023 évben megjelenő két dupla terjedelmű Különszámát. 

A megjelenteket Szollár Péter, a Polgári Művelődésért Alapítvány igazgatója köszönti. Az est moderátora: Kondor Katalin újságíró, a Magyar Rádió egykori elnöke.

Közreműködnek: Szidiropulosz Archimédesz főszerkesztő, Kolczonay Katalin olvasószerkesztő, dr. Medvigy EndreDomonkos LászlóSipos Endre, a Trianoni Szemle folyóirat szerkesztői, valamint Cserna Csaba előadóművész.

A Trianon Kutatóintézet Közhasznú Alapítvány és a Boda Gallery of Art szervezésében nyílik meg Prutkay Péter (1947-2022) képzőművész, az MMA néhai tagja munkásságára emlékező kamaratárlat.

A megjelenteket Stefanovits Péter képzőművész, az MMA Képzőművészeti Tagozatának vezetője köszöntötte, a kiállítást Keppel Márton művészettörténész nyitotta meg. Közreműködött: Gódor Erzsébet (cimbalom). A tárlat 2023. június 6–30. között tekinthető meg.
 

A megemlékezés támogatója az MMA Képzőművészeti Tagozata, a rendezvény a Magyar Belsőépítész Közhasznú Egyesület szervezésében és lebonyolításával valósul meg.